13 Kasım 2014 Perşembe

Aşure


Bugünlerde, birçok evde yapılan aşure geleneksel tatlılarımızdandır. Bereketin,paylaşmanın ve yardımlaşmanın sembolü olmuştur. Yoğun geçen günün ardından akşam eve geldiğinizde, ve kapınızın çaldığında, komşunuzu elinde aşure tabağıyla görmek büyük bir mutluluktur, tadına doyulmaz bir lezzettir. Herkesin ellerine sağlık:)

                              

                   Malzemeler
  •  2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı doğranmış kuru kayası
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 portakal kabuğu ince doğranmış
  • 1 kilo toz şeker
  • 2 1/2 lt su
         Süsleme için
  •  kuş üzümü 
  • çekilmiş ceviz
  • nar taneleri
  • antep fıstığı
  • hindistan cevizi
             Yapılışı
  • Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru üzümü akşamdan ıslatın.
  • Sabah buğdayı süzüp bol suda yıkayıp,büyük bir tencerede iki buçuk litre su ekleyip kaynatın.
  • Fasulye ve nohudu da ayrı ayrı kaplarda haşlayın.
  • Pirinci yıkayıp buğdaya ilave edin. Yaklaşık 3 saat kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  • Buğdayın suyu kıvama gelince suları süzülmüş olan nohudu, kuru fasulyeyi ve toz şekeri ekleyin.
  • Kuru üzümü ve kuru kayısıyı de süzüp karışıma ilave edin.
  • Birkaç taşım kaynayınca ateşten alın.
  • Aşure piştikten sonra portakal kabuğunu ve inciri ilave edip sıcak sıcak kaseler dökün.
  • Arzuya göre süsleyin.
  • Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder